HA5BA ízletes csirkéje
HA5BA ízletes csirkéje
- 6 db egész csirkecomb,
- 15 dkg lángolt kolbász,
- 1/2 kg zöldborsó,
- 1 kg burgonya,
- 5 dkg reszelt sajt,
- 1 nagy alma,
- 1 fel vöröshagyma,
- 3-4 cikk fokhagyma,
- margarin, vaj,
- 1 dl tejszín, 1 dl tejföl,
- só, bors, majoránna, szerecsendió,
- 1 teáskanál magyaros fűszerkeverék
Egy jókora tűzálló edényt jól kikenek margarinnal, és belerakom a feldarabolt csirkecombokat. Rákarikázom a kolbászt, sóval, őrölt borssal, majoránnával, reszelt szerecsendióval, az apróra vágott hagymákkal fűszerezem. Rászórom a megmosott zöldborsót, kevés vajat morzsolok rá. Beterítem a karikára vágott burgonyával, és megsózom. A tejszínt, tejfölt, reszelt sajtot összekeverem a reszelt almával, sóval, ízesítem a fűszerkeverékkel, és a burgonya tetejére öntöm. Megszórom vajdarabkákkal, lefedem az edényt, és a sütőben kb 70 percig sütöm.
Rokfortos zöldsalátával fenséges!
Boros csirke HA5ZA módra
Boros csirke HA5ZA módra
Hozzávalók 4 személyre :
- 2 csirkemell
- 4 comb
- kb. 25 dkg kolozsvári szalonna
- 1/2 liter száraz fehér bor, minél savanykásabb, annál jobb
- 1/2 pohár tejföl
- rizs
Elkészítés: Lebőrözzük a csirkét, a mellet kifilézzük. 4 mell és 4 comb lesz az eredmény. A tepsit kikenjük a szalonnával, lefektetjük a csirkét és mellé, ill. a darabok tetejére szalonnát teszünk. Kb. 10-15 percre a
sütőbe tesszük, én a maximumra teszem, hőfok nincs jelölve a mi sütőnkön. Mikor "üveges" lesz, ráöntjük a bort, úgy, hogy kiálljanak a darabok, ne lepje el a bor. Betakarjuk alufóliával, légmentesen ráigazítjuk a tepsire, kb. 1/2 órát, 40 percet pároljuk. Megnézzük, puha-e, ha igen, levesszük a fóliát, a darabokra tejföl kupacokat teszünk (egy-egy kávéskanálnyit) és a sütőben kb. 10-15 perc alatt pirosra sütjük. A levét leöntjük, külön szaftként öntözi mindenki ízlés szerint.
Köret: az almát meghámozzuk, kimagvazzuk, vékony szeletekre vágjuk. 2, 2és1/2 cm-es vastagság. Vajban megpároljuk, megforgatjuk, ha kész, fahéjas cukorral ízesítjük. Ezen kívül rizst is adunk köretként.
Jó étvágyat!
Recept: HA5ZA Jancsi
Alice, avagy elnöki csibe
A Puskás Tivadar Távközlési Technikum 2010-es bolondnapi főzőversenyén a szőrösszívű zsűri különdíját nyerte
Hozzávalók (4 személyre):
· 2 db nagyobb csirkemell (esetleg pulykamell)
· 1 db póréhagyma
· 25 dkg vegyes erdei gomba (lehet fagyasztott, de jobb a friss)
· 1 db nagyobb piros kápia vagy kaliforniai paprika
· 1 db nagyobb alma
· 1 teáskanál kapribogyó (konzervből)
· 1 mokkáskanál zúzott színes bors
· 1 mokkáskanál őrölt chili
· 1 mokkáskanál só
· 1 gerezd fokhagyma
· 2 dl tejszín
· 1 dl kókusz tej
· 0,5 dl barna, sós szójaszósz
· 0,5 dl olívaolaj
· 2 dkg vaj
· 2 l jófajta vörösbor a szakácsokba !
Elkészítés:
A pórét, a gombát és a paprika felét 5 mm-es szeletekre vágjuk, a fokhagymát apróra vágjuk vagy zúzzuk, és az olívaolajon néhány perc alatt együtt megpirítjuk. A csirkemell filét fél ujjnyi csíkokra vágjuk, bedobjuk a pirított zöldségek közé, és fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a vajat, ráöntjük a tejet, kókusztejet, szójaszószt, megvagdalt kapribogyót és a fűszereket. 3-4 perc rotyogás után beletesszük a kockákra vágott almát és a maradék felkockázott paprikát. 5-6 perc alatt erős lángon, kevergetve készre főzzük. Párolt rizzsel körítve sikert aratott. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Az „ALICE” nevet a 2010-es diákigazgató (Kiss Kati) adta, merthogy minden csoda van benne.
Az „elnöki csibe” név a készítőkre utal:
HA5OJ régi klubelnök
HA5BF új klubelnök
HG5AWP a vörösborok elnöke
Sós, édes, teasütemények
Sós és édes teasütemények
A teasütemények elkészítése viszonylag egyszerű, nem igényel különösebb szaktudást, csupán egy kevés vállalkozói kedvet. Ráadásul, az elkészítéssel töltött idő többszörösen is megtérül, hiszen a jó minőség mellett a kellő mennyiség is biztosított.
Gesztenyés teasütemény
1,5 kg sütemény elkészítéséhez szükséges hozzávalók:
80 dkg gesztenyemassza 24 dkg vaj 28 dkg cukor 3 db egész tojás 1 csomag vaníliás cukor
Keverje habosra a gesztenyét a cukorral és a vajjal, majd folyamatosan adagolja hozzá az előírt tojásmennyiséget. Az így elkészült masszát töltse csillagcsöves nyomózsákba. Mintázzon sütőpapírral fedett sütőlapra makk vagy koszorú alakú formákat. A süteményt 180 fokon süsse. Ha a formák elkészültek, ízlés szerint ragassza össze páronként a mintákat savanykás lekvárral vagy hintse porcukorral.
Mézes-mandulás teasütemény
Hozzávalók:
250g liszt 7 dkg vaj 12 szem hámozott mandula 1/2 citrom reszelt héja vagy 1 tk szárított 5 dkg méz 2 teáskanál vaníliás cukor 2 késhegynyi őrölt fahéj vaj a sütőforma kivajazásához
A sütőt melegítse 180°C-ra. A vajat, a mézet, vaníliás cukrot, citromhéjat, fahéjat és lisztet gyúrja tésztává. Vajazza meg a sütőlapot. A tésztából formázzon 24db egyforma nagy golyót és tegye a lapra őket. Mindegyikre nyomjon 1-1 félbevágott mandulát, így a golyók kicsit laposabbak lesznek. Süsse kb. 18 percig.
Köményes rudacskák
Hozzávalók:
60 dkg liszt 2 dkg só 30 dkg vaj 1 dkg éleszto 3 dl tejszín v. tej 3 db tojássárgája
Gyúrja össze a fenti anyagokat, majd pihentesse hűvös helyen 2 órán keresztül. Sodorja ki ceruzavastagságúra és darabolja olyan hosszúakra, mint amilyen a sütolemez szélessége. Rakja 2 cm-es távolságra a sütolemezre, kenje be tojássárgájával és szórja meg köménymaggal. Süsse 220 C°-os sütőben. Sütés után még melegen szeletelje fel a tésztát 6 cm hosszúságú rudakra.
Májkrémfánk
60 dkg elkészítéséhez szükséges hozzávalók:
20 dkg vaj 20 dkg liszt 1 dkg só 2 dl víz 8 db egész tojás mák májkrém
Forralja fel a vizet a vajjal, közben keverje folyamatosan fakanállal, mialatt hozzáadja a lisztet. Mindaddig keverje a tűzön, míg az edény aljáról a massza elválik. Ekkor vegye le a tűzhelyről majd állandó keverés közben egyenként adja hozzá a tojásokat. Ezután formáljon nyomózsákkal vagy két kiskanállal apró labdacsokat, tetejét hintse be sűrűn mákkal és süsse a tésztát, 220 C°-os sütotérben. Kihűlés után vágja ketté a fánkot és töltse májkrémmel.
Színes sajtos csíkok
Hozzávalók:
30 dkg liszt 24 dkg vaj 28 dkg reszelt sajt 2 dkg só tej, szükség szerint kevés pirospaprika, bors
Gyúrjon félkemény tésztát a lisztből, vajból, sóból és tejből. Nyújtsa azt késfok vastagságúra, kb 15 cm széles téglalappá. Szurkálja meg sűrűn villával. Fektessen rá hosszában egy 2 cm-es lécet. A fedetlen tésztát kenje meg tojással, majd az egyik felét hintse meg megpaprikázott reszelt sajttal, a másikat törött borssal. Miután a lécet eltávolította, az így kapott 3 színű tésztát vagdalja 2 cm széles csíkokra. Rakja olajjal kikent sütolemezre és süsse 220 C°-on. Jó étvágyat!
Nemzetek teái
Holland tejes tea
Hozzávalók 1 személyre:
1 tk teafű vagy 1 filteres tea 2 dl tej ízlés szerint méz tejszínhab fahéj
Elkészítése: Forralja fel a tejet és öntse le vele a teáskanálnyi teafüvet (esetleg filtert). Ízesítse mézzel és egy kevés fahéjjal, tetejére tegyen tejszínhabot és díszítse fahéjjal.
Portugál tea
Hozzávalók 1 személyre:
1 tk teafű vagy 1 filteres tea 2 dl víz 1 dl tej max. 0,5 dl citromlé fahéj
Elkészítése: Forralja fel a vizet és öntse le vele a teáskanálnyi teafüvet (esetleg filtert). Keverje hozzá a tejet és a citromlevet, ízesítse kevés fahéjjal. Fogyasszon hozzá édes teasüteményt.
Francia tea
Hozzávalók 1 személyre:
1 tk teafű vagy 1 filteres tea 2 dl víz ízlés szerint méz kevés citrom tejszínhab fahéj kevés citromhéj a díszítéshez
Elkészítése: Forralja fel a vizet és öntse le vele a teáskanálnyi teafüvet (esetleg filtert). Ízesítse mézzel, citrommal, fahéjjal. Tetejére tegyen tejszínhabot. Díszítse fahéjjal, citromhéjjal.
Lengyel tea
Hozzávalók 1 személyre:
1 tk teafű vagy 1 filteres tea 2 dl víz 0,5 dl rum ízlés szerint cukor
Elkészítése: Készítse el a teát a megszokott módon, majd fedje le és hagyja állni a főzetet, egészen addig, míg végez a rum felforralásával. Mialatt felforralja a rumot, addig a csészében lévő teafűből kiáznak az ízek, így kapja meg finom aromáját a tea. Keverje össze a teát és a rumot. Ízesítse cukorral.
Kubai tea
Hozzávalók 1 személyre:
1 tk teafű vagy 1 filteres tea 2 dl víz 0,5 dl rum ízlés szerint citrom
Elkészítése: Készítse el a teát hagyományos módon, majd fedje le és hagyja állni a főzetet 5 - 10 percig. Öntse hozzá a rumot, ízesítse citrommal. A kesernyés ital jó szomjoltó. Ha ízét erősnek vagy szokatlannak találja, fogyasszon hozzá édes teasüteményt. Egészségetekre!
Burgonyás cukkinirakottas
Elkészítési idő: 32 perc Egy adag: 1735 kJ/415 kcal Burgonyából és cukkiniból könnyen, gyorsan finom rakottast süthet mikrohullámú készülékben is. Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 30 dkg cukkíni, 4 evőkanál olívaolaj, só, 30 dkg lágy sajt Elkészítése: 1. A krumplit hámozza meg, és a héjas cukkínival együtt olyan vékonyan (kb. 2 milliméter) szeletelje fel, mint a chipshez szokás. 2. A zöldségkarikákat felváltva tegye egy mikrohullámú edénybe úgy, hogy a közepén egy kis kört üresen hagy, ugyanis a mikróban az étel a tál közepén kevésbé puhul. 3. Olajjal locsolja meg, kissé sózza. Lefedve, 750 wattal kb. 15 percig vagy 500 wattal kb. 23 percig süsse. Közben kétszer-háromszor óvatosan forgassa át, de ügyeljen rá, hogy a zöldség mindvégig a tál szélén legyen, a közepére ne kerüljön! 4. Végül a lágy sajtot szeletelje fel, fektesse a zöldségrakottas tetejére, és a legnagyobb teljesítménnyel 1-2 perc alatt olvassza rá, de forró grillsütőbe vagy sütőbe is teheti e célból. Jó étvágyat!
Csirkés zöldségsaláta
Hozzávalók:
1 sültcsirke 1 evőkanál vörösborecet 1 evőkanál szezámolaj 2 evőkanál étolaj 1/4 teáskanál szójaszósz 1 evőkanál reszelt vöröshagyma 1/4 teáskanál szárított kapor 1/4 teéskanál só 1/4 teáskanál feketebors 20 dkg rózsáira szedett karfiol 10 dkg uborka 2 zellergyökér 1 cikória (10 dkg) 2 paradicsom 8 olivabogyó a díszítéshez
A csirkét feldaraboljuk, a bőrét lehúzzuk. A húst lebontjuk a csontról és kis kockákra vágjuk. Az ecetet, az olajat és a fűszereket összekeverjük és ítesítjük. A húst ebbe a páclébe tesszük, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk. A karfiolt sós vízben megfőzzük, hideg vízben leöblítjük, megszárítjuk. Az uborkát héj és mag nélkül centiméteres darabokra szeljük. A zellert és a cikóriát vékony félkör alakú szeletekre vágjuk fel. A zöldséget a marinírozott csírkéhez adjuk, ízesítjük, paradicsomszeletekkel és olivabogyóval díszítjük. Lehetőleg azonnal tálaljuk. Vajas pirítóst vagy fűszeres majonézt ajánlunk hozzá.
Jó étvégyat!
Ezersziget csirkesaláta
1 adag: 2634 kJ/630 kcal Elkészítési idő: 40 perc Hozzávalók 4 személyre:
1 csirkemell + 2 csirkecomb 4 evőkanál olaj 1 csapott kiskanál só fél mokkáskanál őrölt fekete bors 40 dkg fagyasztott, morzsolt kukorica 6 kemény paradicsom 2-3 nagy, piros húsú paprika 1 kígyóuborka 4 ág szárzeller
az öntethez:
2 szép szál újhagyma néhány szem kapribogyó 1 ecetes uborka 5 evőkanál majonéz 5 evőkanál tejföl 1 evőkanál ketchup fél dl tejszín 1-1 csipetnyi só őrölt fekete bors 1 kiskanál citromlé porcukor és kevés mustár
A húst tisztítsa meg és vágja fél kisujjnyi falatokra, majd a forró olajban kevergetve 8-10 percig süsse, közben sózza, borsozza. A kukoricát fölengedés után csöpögtesse le. A paradicsomokat - miután szárát kimetszette - cikkekre, a kicsumázott paprikát csíkokra, míg az uborkát karikákra vágja. A halványzeller vékony külső hártyáját fejtse le, majd a rudakat vágja 1 centis darabokra. A mártáshoz az újhagymát, a kaprit és az ecetes uborkát vágja apróra, keverje a tejföllel együtt a majonézbe. A ketchuppal és a tejszínnel ízesítse, sózza, borsozza. Ízlés szerinti mennyiségben adja hozzá a citromlevet, a porcukrot és a mustárt. Az előkészített hozzávalókat a csirkefalatokkal együtt rendezze el tálon, de összekeverve is ráhalmozhatja. A mártást külön kínálja hozzá. Jó étvágyat!
Pizza
Alaprecept 4 személyre (50 dkg alaptésztához, azaz 1 nagy tepsihez/2 kerek, 24 cm átmérőjű pizzához) 1 dl tej 1 kávéskanál cukor 2 dkg élesztő 40 dkg finomliszt 1 kávéskanál só 4 evőkanál Vénusz olaj olaj liszt a formázáshoz Vénusz olaj olaj a kenéshez
1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc). 2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc). 3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc). 4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk (C kép) - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk. 5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.
mindmegette oldalról van, kipróbáltam finom :)
|