Sós, édes, teasütemények
Írta: HG5OLQ - Dátum: 2014 január 04 23:07

Sós és édes teasütemények


A teasütemények elkészítése viszonylag egyszerű, nem igényel különösebb szaktudást, csupán egy kevés vállalkozói kedvet. Ráadásul, az elkészítéssel töltött idő többszörösen is megtérül, hiszen a jó minőség mellett a kellő mennyiség is biztosított.

Gesztenyés teasütemény


1,5 kg sütemény elkészítéséhez szükséges hozzávalók:

Keverje habosra a gesztenyét a cukorral és a vajjal, majd folyamatosan adagolja hozzá az előírt tojásmennyiséget. Az így elkészült masszát töltse csillagcsöves nyomózsákba. Mintázzon sütőpapírral fedett sütőlapra makk vagy koszorú alakú formákat. A süteményt 180 fokon süsse. Ha a formák elkészültek, ízlés szerint ragassza össze páronként a mintákat savanykás lekvárral vagy hintse porcukorral.

Mézes-mandulás teasütemény


Hozzávalók:


A sütőt melegítse 180°C-ra. A vajat, a mézet, vaníliás cukrot, citromhéjat, fahéjat és lisztet gyúrja tésztává. Vajazza meg a sütőlapot. A tésztából formázzon 24db egyforma nagy golyót és tegye a lapra őket. Mindegyikre nyomjon 1-1 félbevágott mandulát, így a golyók kicsit laposabbak lesznek. Süsse kb. 18 percig.

Köményes rudacskák


Hozzávalók:


Gyúrja össze a fenti anyagokat, majd pihentesse hűvös helyen 2 órán keresztül. Sodorja ki ceruzavastagságúra és darabolja olyan hosszúakra, mint amilyen a sütolemez szélessége.
Rakja 2 cm-es távolságra a sütolemezre, kenje be tojássárgájával és szórja meg köménymaggal. Süsse 220 C°-os sütőben. Sütés után még melegen szeletelje fel a tésztát 6 cm hosszúságú rudakra.

Májkrémfánk


60 dkg elkészítéséhez szükséges hozzávalók:


Forralja fel a vizet a vajjal, közben keverje folyamatosan fakanállal, mialatt hozzáadja a lisztet. Mindaddig keverje a tűzön, míg az edény aljáról a massza elválik. Ekkor vegye le a tűzhelyről majd állandó keverés közben egyenként adja hozzá a tojásokat.
Ezután formáljon nyomózsákkal vagy két kiskanállal apró labdacsokat, tetejét hintse be sűrűn mákkal és süsse a tésztát, 220 C°-os sütotérben. Kihűlés után vágja ketté a fánkot és töltse májkrémmel.

Színes sajtos csíkok


Hozzávalók:


Gyúrjon félkemény tésztát a lisztből, vajból, sóból és tejből. Nyújtsa azt késfok vastagságúra, kb 15 cm széles téglalappá. Szurkálja meg sűrűn villával.
Fektessen rá hosszában egy 2 cm-es lécet. A fedetlen tésztát kenje meg tojással, majd az egyik felét hintse meg megpaprikázott reszelt sajttal, a másikat törött borssal.
Miután a lécet eltávolította, az így kapott 3 színű tésztát vagdalja 2 cm széles csíkokra.
Rakja olajjal kikent sütolemezre és süsse 220 C°-on.

Jó étvágyat!