Első OE-HG 122GHz-es összeköttetés
Írta: HA5PA - Dátum: 2016 december 21 18:28

Első OE-HG 122GHz-es összeköttetés

Továbblépés a beszámolóhoz! ( KATT IDE ! )


Teljes hír

 

1


Ernie-bácsi rövid beszámolója:

Első OE-HG 122GHz összeköttetés

2016. december 16-án a Soproni Tv toronyba települtünk ki, ahol másodmagammal felkészítettük az adó-vevő állomást a 122GHz összeköttetésre. A kitűzött cél az volt, hogy megpróbáljunk kapcsolatot létesíteni az osztrák OE4WOG/p állomással.

Segítőm HG5AZB Csaba volt. A hőmérséklet -1 és -2 Celsius fok körül ingadozott. Kellemetlen idő volt, gyenge szél fújt, melyhez elég nagy köd is társult.

Miután a berendezések felfűtöttek és a GPS is megtalálta a helyét, valamint az „LO” is stabilizálódott a GPS-hez, akkor megkezdtük a kommunikációs kísérletet.

A köd akkora volt, hogy OW4WOG/p barátunk nem látta a mi tv tornyunkat, ezáltal neki is nehézségekbe ütközött a helyes irány megtalálása. Kb. fél óra után megtaláltuk egymást és pontosítottuk az antennákat.

11 óra 9 perckor megszületett az első OE-HA QSO a 122GHz-es mikrohullámon. A nagy hideg miatt nem látszott rajtunk az öröm, de a tudatunkban azért ott repdesett a sikeres QSO okozta jó érzés. Az osztrák állomás QRA-ja JN87GR, a mienk meg JN87GP volt. A kettőnk közti távolság (QRB) kb. 8,7km lehetett.

Az antennák pontos iránybeállitására a 144MHz-es FM sávot használtuk, mint háttér összeköttetést.

A riportváltást megismételtük FM üzemmódban is. Sikerült az osztrák amatőrtárs segítőjével, az OE2JOM/4 hívójelű állomással is váltanunk néhány szót.

13:00 órakor lebontottuk az állomást és jó kedvvel indultunk vissza Budapestre......

HG5ED, Ernie-bácsi

 

Gratulálunk az első OE-HG 122GHz-es összeköttetéshez!