HG5ED csúcsteljesítmény
Írta: HA5PA - Dátum: 2016 december 04 20:33

Újabb magyar rekord!


HG5ED „Ernie-bácsi” ismét

csúcsteljesítménnyel gazdagította

a hazai rádióamatőrök hírnevét!

news: 2016_12_122GHz_qsl.JPG

Továbblépés a beszámolóhoz!   ( KATT IDE ! )Teljes hír

122GHz, … még belegondolni is hihetetlen, hogy home-made illesztésű berendezésekkel ilyen magas frekvencián üzembiztosan lehessen kommunikálni a rádióamatőr frekvenciák segítségével.

Klubtársunk, Ernő a 122 GHz-es első magyar összeköttetésével mindezt megvalósította.

Gratulálunk a sikeres S5/OE4WOG/P – HA5ED kapcsolat létesítéséhez!

Rövid beszámoló Ernie-bácsi tollából:

2016. november 01-én elmentem Tornyiszentmiklósra, hogy találkozzak néhány „mikrohullámú” amatőrrel, ahol 4 ország legkisebb távolságú határ pontjain megkíséreljük a 122GHz-en való rádióamatőr összeköttetést. A találkozóra 9A5AA és OE4WOG hívójelű barátaink jöttek el. Reggel csak +3 C volt, de délben már +18 C fokra emelkedett a hőmérő mutatója.

Az új frekvencián való sikeres riportváltáshoz és az antenna irányának betájolására először 47GHz-en találkoztunk. Elsőnek S5/OE4WOG/P-vel sikerült az összeköttetés. Ez 09:50 GMT-kor történt. Az ellenállomás Szlovéniában, Lendva város közelében volt.

Miután az antenna „durva” iránya megvolt, így betájoltuk a 122GHz-es berendezést is. Első lépésként a S5/OE4WOG/p állomás adott folyamatos hordozót 122GHz-en. Ez kb. 1mW teljesítményű volt, amit egy kb. 50dB nyereségű parabola antennával sugárzott felém.

Nagyon gyengén, épp hogy a zajban halottam meg a hordozó jelet, majd az antenna állításával próbáltam az optimális irányt beállítani, de kiderült, hogy a távolban egy  ház belelóg a közvetlen irányba. Ezt kikerülni csak úgy tudtam, hogy az egész állomást   (a tripódot és a berendezést) kb. 20m-el arrébb vittem, hogy a direkt rálátás az ellenállomásra jó legyen. Ezután következett az antenna „behangolása”, ami a csőtáp végén lévő kis visszaverő fém-tárcsa állításával folytatódott (lásd a mellékelt képen). Ez a tárcsa vetíti vissza a parabolába az RF energiát. Az antenna egy 25cm átmérőjű parabola volt, melynek az  F/D viszonya  kb. 0,4 lehetett. A visszaverő tárcsát hosszas állítás után kb. 3 órás vacakolással (hullámhossz ezen a frekvencián 2,45mm) sikerült optimumra állítani, amikor is már a vett jel kb. S6 térerőt mutatott. Mondhatnám, hogy a tized mm-es lépések is néha soknak bizonyultak. Majd ezek után 13:30 GMT-kor megszületett az SSB összeköttetés. Ekkor az S5/OE4WOG/p-nek a kimenő teljesítménye 100 mikro watt volt. Ennek ellenére  S59-es riporttal tudtam venni jeleit. Sajnos a 9A5AA amatőrnek a berendezése nem működött megfelelően, így sem az OE állomásnak, sem nekem nem sikerült további qso-t létesíteni. A háttér kommunikáció „talk-back” frekvenciájára a 2m-es FM sávot használtuk. A QRB kb. 8 km volt.

Végül is kb. 17:00 local-kor bontottam le az állomást és jöttem haza.

Ez az első S5-HA összeköttetés ezen a frekvencián, valamint a OE4WOG/P-nek az első HA összeköttetése, de az igazi OE-HA még várat magára, amikor is egy jobb időben, a soproni TV toronyból megpróbáljuk meg a direkt OE-HA összeköttetést.

 

HG5ED, Ernie-bácsi

news: 2016_12_122MHz feed.jpg

A hangoláshoz használt Feed-elem.