Felkészülés a MASAT-1 vételére
Írta: hg5vy - Dátum: 2012 február 12 20:45

Felkészültünk a MASAT-1 vételére

 

Images: masat001.jpgHosszú munka és tervezés eredményeként január végére sikerült teljesen felkészülni a február 13-án pályára állítandó első magyar műhold, a MASAT-1 vételére.

A műholdas állomásA felkészülést segítette a múlt év elejére üzemképessé tett műholdas állomás. Annak alapjait felhasználva az utolsó pár hétben kellett csak átalakítani a MASAT-1 vételére az állomást.

A tervezést közel 1 éve kezdtük el. Azt tudtuk, hogy a műhold a 437,345 MHz-en fog sugározni felénk jeleket, de azt, hogy milyen magasról, az csak most derült ki számunkra.

A 817 vevőA felkészülést a már kész műholdas állomással végeztük. Teljesen el kellett sajátítani a számítógépes program kezelését, mellyel vezéreljük saját antennáinkat, illetve a vételre beállított rádiónkat.

Ezekre a célokra a „Ham Radio Delux” programot használjuk. A Programot egy Svájcban élő brit amatőr írta, kimondottan számítógép általi rádió és antennaforgató vezérlésre, de ezeken kívül az évek során számos funkciót is beépített a programba.

A másik 2 vevőNovemberben szembesültünk a ténnyel, hogy az alig 1 éve felszerelt 432 MHz-es kereszt-yagi nem teljesíti a vételhez szükséges követelményeket, ezért valószínű, hogy a bekötő kábel valahol beázhatott. Az idő ideális lett az antenna szerelésre, (0 fok) Hi… - ezért egy gyors szervezéssel december elején leszedtük az antennákat, majd átnéztük és új bekötő kábeleket, új közösítőt gyártottunk. Az antenna szerelésében nem csak klubunk tagjai (HG5BUN, HG5AKW, HA5CH, HA5PA és HG5VY) vettek részt, hanem velünk szimpatizáló amatőrök, (HA5ED, HA5CSI) és az elektronikai szakkör Puskásos diákjai is kivették részüket.

2012_02_03 083.jpgJanuár elején már a belső, több vevőhely kialakítása volt már csak hátra. Ehhez szedtünk össze megfelelő eszközöket, és gyártottuk le a vezérlő kábeleket, antenna elosztó dobozokat.

A MASAT-1 vételéhez 3 munkahelyet alakítottunk ki, mivel a kezdeti időben nem lesz pontos pályaadatunk, ami alapján pontosan tudjuk majd, hol lesz a műhold, csak körülbelül fogjuk tudni annak pozícióját. Nehezíteni fogja a vételt a frekvencia eltérés is, (doppler elv miatt).

A vevő állomásAz eredeti műholdas állomás a telepített PC-vel, és az IC-821-el lesz az elsődleges munkaállomásunk, ami az antennaforgatást is fogja vezérelni.

A külső részen 2 db FT-817 lesz beállítva a MASAT-1 vételére, amit az 5CH-tól és az 5VY –tól kölcsönkapott laptoppal fogjuk vezérelni.

Minden számítógépen a már említett HRD program vezérli a rádiókat. A hang szűrését a külön telepített Spectran program, míg annak rögzítését pedig a HRD-ba integrált hangrögzítő modul fogja végrehajtani.

Az elmúlt 3 hétben szinte minden nap, mikor erre időnk volt a számos már keringő Qube-satokat vettük, 95 %-os sikerrel, így elmondhatjuk, hogy a

 

HA5KHC-HA5KBF Puskás Tivadar Rádióklub felkészült a MASAT-1 vételére.